Annons

Nordea-vd: "Allvarlig situation"

Nordea förklarar i dag på en presskonferens hur det kommer sig att banken lånat ut miljardbelopp till en kazakisk oligark. Det finns inga bevis för att banken använts för skatteflykt, enligt vd Casper von Koskull.(TT)
Publicerad 7 april 2016
””
””

Enligt SVT:s Uppdrag granskning har Nordea lånat ut flera miljarder kronor till brevlådeföretag utomlands som ägs av Serzjan Zjumasjov som beskrivs ha nära band till Kazakstans diktator Nursultan Nazarbajev. Pengarna användes till att bygga ett shoppingcenter i Moskva.

Accepterar inte skatteflykt

Annons

Enligt Koskull accepterar Nordea inte att banken används som plattform för skatteflykt.

””

Nordeachefen tillägger att offshore-transaktioner kan vara acceptabla i exceptionella fall, men när sådana strukturer sätts upp för klienter kräver Nordea att man följer lagar, regler och bankens policy.

””

Ändrad policy

Med sig på presskonferensen har Casper von Koskull två Nordea-chefer, som bland annat uppger att ett stort antal kunder med brevlådeföretag i skatteparadis har sedan 2009 lämnat Nordea då banken ändrade policy i frågan om skatteplaneringsupplägg.

Enligt Snorre Storset, chef för kapitalförvaltning, är det inte heller Nordea som sätter upp några brevlådeföretag eller som har köpt brevlådeföretag av advokatbyrån Mossack Fonseca, varifrån läckan om omfattande skatteflykt som kallas Panama-läckan kommer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons