Annons

Möglig musmat hejdade rymdraket

Att upptäcka att den medhavda maten är skämd är ingen höjdare. Särskilt om man är på väg ut i rymden. Denna gång upptäckte Nasa fadäsen i tid. Men raketfärden bjöd på ny dramatik.(TT)
Publicerad 5 december 2018

Ett parti mat till ett experiment med möss på Internationella rymdstationen (ISS) visade sig dåligt, vilket fick till följd att raketföretaget Space X uppskjutning flyttades från tisdagen till onsdagen.

"Mögel upptäcktes på matbitarna till gnagarstudien, innan de överlämnades till Space X", skriver USA:s rymdstyrelse. "Personal behöver en extra dag för att byta ut matbitarna".

Annons

Musfodret är bara en liten del av de sammanlagt 2,5 ton utrustning ombord på rymdskeppet Dragon när Falcon 9-raketen väl kom i väg från Florida på onsdagskvällen svensk tid. Leveransen består också av förnödenheter till astronauterna där uppe, samt bland annat en liten satellit byggd av studenter i Århus.

Dragon placerades i omloppsbana enligt plan, och når ISS på lördag.

Men när Falcon-raketen, som är av Space X återbruksbara typ, skulle landa uppstod problem. Företagets chef Elon Musk har lagt ut dramatiska filmer, från både en ombordkamera och från lite avstånd, som visar hur raketen vinglar ned mot havsytan nära kusten, och i ett moln av eld och rök lägger sig i vattnet.

Nedslaget var ändå ganska mjukt, och det preliminära beskedet från Musk och Space X är att raketen kan gå att använda igen ändå.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons