Annons

Miljarder i potten för CSN efter dom

CSN:s mångåriga jakt på en svensk lånesmitare i USA har gett resultat. En historisk dom gör nu den 46-årige svensken återbetalningsskyldig, vilket får stor framtida betydelse för CSN. I potten ligger 2,3 miljarder kronor.(TT)
Publicerad 3 september 2015

Redan 2014 lämnade CSN in en stämning i Kalifornien mot mannen, som under början av 90-talet var folkbokförd i Stockholm och fick studielån för en amerikansk juristutbildning. I själva verket bodde han i USA och trots en rad påstötningar och kontakter vägrade mannen att betala tillbaka lånet och en rättslig process vidtog.

Efter att processen avslutades i augusti förra året kom i helgen domen där mannen nu tvingas betala tillbaka hela skulden - 1,5 miljoner kronor.

Annons

Jätteviktigt beslut

Boel Magnusson, avdelningschef på CSN, var på plats under själva rättegången i San Diego, Kalifornien.

””

Mannen är nämligen bara en av många låntagare som efter att ha flyttat utomlands vägrar att betala tillbaka sitt studielån. I CSN:s statistik går de under namnet "dåliga betalare" och definieras då av att de inte betalat tillbaka något under en treårsperiod. Bara i USA är de 2 400 och har en total skuld på cirka 980 miljoner kronor.

Det är nu dessa som CSN tack vare domen i San Diego hoppas kunna driva in ytterligare pengar från. Globalt sett handlar det om 9 500 dåliga betalare som sammanlagt är skyldiga CSN cirka 2,3 miljarder. Dessutom finns det ytterligare 1,4 miljarder kronor fördelat på drygt 11 000 personer där CSN i nuläget saknar adress.

Alldeles för hög siffra

””
””

CSN har därför ökat insatsen för att lokalisera dessa personer. Detta sker genom rent detektivarbete, bland annat sökningar på nätet med att hitta adresser och därefter vidta rättsliga åtgärder. Efter USA är man nu på gång med liknande processer i Tyskland och Australien.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons