Mer info ska få fler att dela grejer
Bara var tionde svensk har ägnat sig åt delningsekonomi under de två senaste åren. Facebook är den vanligaste plattformen där folk hittar varandra, följt av Airbnb som förmedlar boende. Men på lokal nivå finns det även små, ofta helt ideella aktörer.
Och fenomenet med att byta och hyra saker av varandra spås växa. Därför har regeringen låtit utreda och kartlägga den här nygamla typen av handel. Med en sådan dynamisk marknad är det "viktigt att låta många blommor blomma", tycker konsumentminister Per Bolund (MP).
””
Osäkerhet
Bland dem som testat är 80 procent nöjda, enligt utredaren Karin Bradley.
””
Betänkandet som lämnas till regeringen visar att fler skulle våga ta språnget om det fanns bättre information. I dag finns många frågetecken. Var går exempelvis gränsen mellan att dela med sig som privatperson och att vara en näringsidkare?
Det något krångliga svaret är att om tjänster utförs vid fler än enstaka tillfällen, och om dessa utförs yrkesmässigt, kan du betraktas som näringsidkare. Det gäller även om verksamheten inte går med vinst eller du inte har en registrerad firma.
””
Det slarvas också en hel del med information om vem som står bakom en plattform som delar tjänster, hur dessa kontaktas och hur stor förmedlingskostnaden är.
””
Äger din data
Konsumentverket förelås också att i samarbete med andra myndigheter få i uppdrag att följa utvecklingen av delningsekonomin i tre år. En viktig fråga är till exempel hur den stora mängd personlig data som de olika plattformarna samlar in om användaren ska hanteras. Loggar du in via ditt Facebook-konto får även den delningsplattform du använder tillgång till all din FB-data.
Utredningen pekar vidare på behovet av statligt stöd till utveckling av delningsekonomin, för att undvika att de stora internationella plattformarna tar över helt.
Utredningen ska nu ut på remiss.
TT