Annons

Matindustrin behöver 40 000 jobb inom ett år

Inom ett år behöver livsmedelsindustrin 40 000 nya medarbetare, enligt en ny rapport. - Det är en jätteutmaning, säger Anders Johannesson, projektledare på Lantbrukarnas riksförbund. 117 000 personer är i dag heltidssysselsatta inom matproduktion i Sverige.(TT)
Publicerad 2 oktober 2018

117 000 personer är i dag heltidssysselsatta inom matproduktion i Sverige. Sammantaget är det en bransch som omsätter mångmiljardbelopp varje år, 65 miljarder kronor för jordbruket och 177 miljarder kronor för livsmedelsindustrin.

Men för att upprätthålla den takten behövs arbetskraft, och behovet är skriande.

Annons

Enligt en rapport som tagits fram av Lantbrukarnas riksförbund (LRF), livsmedelssektorn och branschorganisationen Livsmedelsföretagen behöver företagen rekrytera 40 000 nya medarbetare inom ett år och fem år framåt måste 57 000 jobb skapas.

””

Avstår investeringar

Jobben behövs inom råvaruproduktionen i allt ifrån jordbruk till inom förädlingsprocessen som bagerier och mejerier. Oftast handlar det om småföretag med färre än tio anställda. Och ofta saknas rätt kompetens. En del av företag väljer därför att anställa medarbetare för att lära sig "jobbet på jobbet".

Samtidigt slår arbetskraftsbristen mot företagens konkurrenskraft, säger Anders Johannesson.

””

Inseminera gris

Rapporten, som presenteras i veckan, togs fram med utgångspunkt från regeringens livsmedelsstrategi som redovisades sommaren 2017. Strategin är långsiktig och planerar inför hållbar produktion som kan leda till fler jobb fram till 2030. Insatser behövs dock redan nu, enligt LRF.

””

Ett ljus i mörkret är att naturbruksgymnasier börjar se en ökning av antalet elever, samtidigt som nyanlända kan vara en grupp som skulle kunna bidra till utvecklingen. Johannesson är ändå hoppfull inför framtiden

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons