Leif Östling skattar senare

I spåren av den så kallade paradisläckan är Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling en jagad man. Han ställer nu in ett planerat evenemang och vill inte ge några fler intervjuer.(TT)
Publicerad 6 november 2017

"Vad fan får jag för pengarna?". Leif Östlings kommentar på avslöjandena om att även han placerat månmiljonbelopp i lågskatteländer som Malta och Luxemburg, spreds snabbt i olika medier.

"Det var slarvigt uttryckt", skriver han nu i en kommentar på Svenskt Näringslivs hemsida. Han pekar på att han de senaste sju åren betalat 84 miljoner kronor i inkomstskatt och 23 miljoner kronor i kapitalskatt i Sverige, och dessutom 70 miljoner kronor i skatt i Tyskland när han var verksam där.

Intjänade utomlands

Sverige har en generellt fungerande välfärd, enligt Östling.

"Det jag försökte säga var att jag personligen använt den i mycket liten utsträckning jämfört med mitt finansiella bidrag till den".

Pengarna, 30 miljoner kronor placerade i Malta och Luxemburg, kommer från tiden han jobbade i Nederländerna och inte var skriven i Sverige och för ett uppdrag för japanska Toyota.

"Eventuell framtida utdelning till mig beskattas enligt svenska regler och dubbelbeskattningsavtal så länge jag är skattskyldig här", skriver Östling.

Bevisbördan

Han skriver att det förstås går att ifrågasätta lämpligheten i att placera pengar i ett annat EU-land än det där man själv är bosatt.

"Jag tycker det är lämpligt så länge alla lagar och regler följs vilket jag har gjort. Fri rörlighet för kapital gäller inom EU. Den som hävdar motsatsen har bevisbördan här eftersom det är att hävda att det är olämpligt att följa gällande lagstiftning och EU-rätt".

Uppståndelsen kring Östling har nu bidragit till att ett frukostseminarium för företagare i Västra Götaland, där Östling skulle ha framträtt på tisdag, ställs in. Några ytterligare intervjuer vill han heller inte ge.

TT