Låga räntor har skapat en "zombie-ekonomi"

Extremt låga räntor har bidragit till att skapa en zombie-ekonomi, konstaterar Industriarbetsgivarna och Skogsindustrierna i sin senaste konjunkturrapport.(TT)
Publicerad 1 november 2017

Extremt låga räntor har bidragit till att skapa en zombie-ekonomi, konstaterar Industriarbetsgivarna och Skogsindustrierna i sin senaste konjunkturrapport.

"Den extrema penningpolitiken med gigantiska volymer gratispengar, förstärker och förlänger den underliggande vikande produktiviteten genom att hålla lågproduktiva verksamheter under armarna", säger Mats Kinnwall, chefekonom på Industriarbetsgivarna och Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.

"Lågräntepolitiken har på sätt bidragit till att skapa en zombie-ekonomi där enorma summor billiga krediter i första hand rusat till lågproduktiva investeringar", fortsätter han.

USA:s ekonomi spås växa med två procent de kommande åren. Utvecklingen i eurozonen är lite mer positiv och 2017 ser ut att bli det starkaste året sedan 2011.

I Sverige fortsätter ekonomin att överglänsa flertalet likartade länder, spår författarna av rapporten. Inhemsk efterfrågan drivs av extremt låga räntor medan exporten fortfarande gynnas av en lång period av en svag krona.

TT