Krisbolag sänker totalvinsterna

Krisbolagen H&M och Ericsson sänker genomsnittsvinsten för storbolagen rejält. Verkstadsbolagen har stått för styrkebeskeden hittills under rapportsäsongen, som nu går in på upploppet.(TT)
Publicerad 4 februari 2018

Sandvik, Handelsbanken och Swedbank hör till dem som ska bekänna färg den kommande veckan, men för de flesta storbolag är saken redan avklarad.

””

Han har tittat på 39 bolag som tillsammans står för närmare 70 procent av börsvärdet på Stockholmsbörsen.

Totalt sett har det skett en halvering av vinsterna jämfört med fjärde kvartalet 2016. Rensar man bort ytterligheterna, bottennapp som Ericsson och H&M och positiva överraskningar som Lundin Petroleum, hamnar nedgången på cirka 10 procent.

Stark verkstad

Men bilden är splittrad. Verkstadssektorn har gått starkt, till exempel hade Volvo ett rekordkvartal. Och det är faktiskt drygt hälften av bolagen som redovisar stigande vinster.

Men sammantaget har resultaten hamnat 16 procent under analytikernas prognoser, enligt Malmqvist sammanställning.

Han pekar på att efterfrågan generellt ser bra ut. I stället är det extrakostnader i bolagen som tynger. Byggbolaget Skanska är ett exempel på det.

””

Värre tider väntar

Trots lågt ställda förväntningar och pressade aktiekurser lyckades alltså både H&M och Ericsson överraska negativt. Rapporterna visade att bolagens problem är ännu djupare än bedömare trott, enligt Esbjörn Lundevall, aktieanalytiker på SEB.

För Ericssons del handlar det om takten på omstruktureringen, och bristen på tecken på att lönsamheten är på gång att vända upp.

””

Och H&M-ledningens analys av den dåliga försäljningen, brister i butiksupplevelsen, ger han inte mycket för.

””

Men bortsett från de två problembolagen är han mer positiv än Peter Malmqvist, och tycker att rapporterna sett ganska bra ut.

Frågan är om verkstadsbolagen kan hålla i den starka utvecklingen.

””

TT