Annons

Kinesiska stimulanser utlovas

Kraven på reservkapital i kinesiska banker kommer att sänkas, enligt Kinas premiärminister Li Keqiang. Åtgärden syftar till att stimulera kreditgivning och därmed tillväxten i den kinesiska ekonomin.(TT)
Publicerad 4 januari 2019

Kraven på reservkapital i kinesiska banker kommer att sänkas, enligt Kinas premiärminister Li Keqiang. Åtgärden syftar till att stimulera kreditgivning och därmed tillväxten i den kinesiska ekonomin.

Kinas centralbank sänkte kraven på reservkapital i bankerna fyra gånger i fjol och bedömare räknar med att kraven kommer sänkas ytterligare tre eller fyra gånger i år.

Annons

Ovanpå de sänkta kapitalkraven, som motsvarar en styrräntesänkning, aviserar Li Keqiang även sänkta skatter och avgifter som stimulansåtgärder.

Beskedet kommer sedan inköpschefsindex från Kina visat tecken på en ekonomisk inbromsning i verkstadsindustrin i landet för första gången på över två år, vilket många ser som ett resultat av landets handelskrig med USA.

Kinas regering räknar med att fjolårets tillväxt sjunker till 6,5 procent, ned från 6,9 procent 2017. Många bedömare räknar med att inbromsningen fortsätter 2019 ned mot en tillväxt kring 6 procent.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons