Annons

Kineser köper grekisk storhamn

Greklands privatiseringsmyndighet har trots protester gjort upp med kinesiska Cosco om försäljning av en majoritetspost i landets största hamnbolag, OLP i Piraeus. Miljardaffären upprör många anställda, som oroas för sin framtid.(TT)
Publicerad 8 april 2016

Upprörda hamnarbetare har gått ut i strejk i protest mot privatiseringen och genomförde en demonstration i centrala Aten, vilket bland annat lett till stopp för bland annat containertrafiken i Piraeus på fredagen.

Bråk bröt ut vid flera tillfällen mellan polis och hamnarbetare under demonstrationen.

Annons

I uppgörelsen får den konkursmässiga grekiska staten, som i fjol fick ett tredje stödprogram med villkorade nödlån på 86 miljarder euro, 290,5 miljoner euro för 51 procent av aktierna i det redan börsnoterade hamnbolaget.

Enligt avtalet kan Cosco få köpa ytterligare 16 procent i bolaget för 88 miljoner euro om fem år, om utlovade investeringar för sammanlagt 350 miljoner euro genomförs.

Greklands långivare, EU och IMF, har krävt privatiseringar för 50 miljarder euro inom ramen för stödprogrammet. Hittills har den grekiska staten lyckats genomföra affärer med statliga tillgångar för 3,5 miljarder euro, däribland ett leasingavtal för flygplatser med tyska Fraport värderat till 1,2 miljarder euro.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons