Källa: Grekland betalar IMF-räkning

En grekisk regeringskälla bekräftar att den IMF-räkning som löper ut på torsdagen kommer att betalas. - Betalningen är inplanerad och pengarna ska överföras senare i dag, säger källan till Reuters. Beskedet fick grekiska bankaktier att lyfta i den inledande handeln på Atenbörsen.(TT)
Publicerad 9 april 2015

Beskedet fick grekiska bankaktier att lyfta i den inledande handeln på Atenbörsen.

Under de gångna veckorna har företrädare för den grekiska regeringen flaggat för att det skulle kunna bli aktuellt att skjuta upp IMF-betalningen, för att säkra det konkursmässiga eurolandets utbetalningar av löner och pensioner. Detta har bidragit till en ny våg av oro kring Greklands finanser och landets framtid inom eurozonen.

Kräver reformer

Förhandlingar med EU och IMF pågår om utbetalningar av nya nödlån ur ett stödprogram på totalt 240 miljarder euro, som förlängdes i februari. I programmet återstår 7,2 miljarder euro att betala ut, men långivarna kräver dock ytterligare grekiska reformer och åtstramningar för att det ska göras. Lånevillkoren är dock något som Greklands regering, med vänsterledaren Alexis Tsipras som premiärminister, har svårt att tillmötesgå. Koalitionsregeringen, där även högerpopulister ingår, tillträdde efter ett nyval i januari, som de vann på en valkampanj där man lovade väljarna att riva upp tidigare regeringars åtstramningsbeslut och förhandla om reformkraven från långivarna.

Slut i april

Grekland har inte fått nya nödlån beviljade sedan augusti och enligt den grekiska tidningen Kathimerinis källor ska landets statskassa i nuläget räcka till slutet av april.

Enligt tidningen har euroländerna i förhandlingar i Bryssel i veckan gett Greklands regering sex arbetsdagars frist för att ta fram ett nytt omarbetat reformförslag.

Nästa planerade beslutstillfälle för eurozonens finansministrar att ta ställning till om det går att betala ut mer nödlån till Grekland är på den så kallade Eurogruppens möte i Riga den 24 april. Men de flesta av de berörda ministrarna kommer före dess att ses i Washington, på IMF:s årsmöte den 17-19 mars.

TT