Annons

Italien skapar huvudvärk i Bryssel

Valet mellan tuffa nypor eller mjuka knuffar är inte lätt när euromaskineriet ska hantera Italiens budget. Euroländerna ställer sig bakom EU-kommissionens kritik mot regeringen i Rom. För en knapp månad sedan fick den italienska budgeten en historisk bakläxa av EU-kommissionen.(TT)
Publicerad 5 november 2018

För en knapp månad sedan fick den italienska budgeten en historisk bakläxa av EU-kommissionen.

””

Framför allt oroas kommissionen av att Italien tänker låta sitt budgetunderskott klättra till motsvarande 2,4 procent av BNP de närmaste åren för att få utrymme för satsningar - trots att statsskulden redan uppgår till gigantiska 131 procent av BNP.

Annons

Vill göra som Trump

Senast den 13 november ska italienarna svara på kommissionens klagobrev. Redan från början har det ändå varit tydligt att den italienska regeringen - med de tunga vice premiärministrarna Matteo Salvini och Luigi Di Maio i spetsen - inte tänker vika sig.

Den sistnämnde tycker att EU-kommissionen har "fastnat i åtstramningspolitiken" och tar i stället USA:s president Donald Trump som exempel på vad som borde göras.

””

"Kan få problem"

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) vill inte gärna recensera Di Maios ekonomiska idéer - men visar ändå tydligt vad hon tycker.

””

Hur EU-kommissionen kommer att agera om inte Italien ändrar sin budget återstår att se. Enligt regelverket går det att i slutändan utkräva kraftiga böter. Men det kommer att dröja ett bra tag än - och frågan är dessutom om kommissionen verkligen vill ta den striden.

Hoppas på lösning

Övriga euroländer ställer sig hur som helst bakom kommissionens agerande hittills, även om man hoppas på en lösning via samtal.

””

Från svensk sida konstateras att det är de närmast berörda som får besluta om eventuella sanktioner.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons