Annons

Indiens indragna sedlar utlöser kaos

Indiens plötsligt slopade sedlar utlöser handelskaos i landet. Från midnatt till onsdagen är 500- och 1 000-rupiesedlarna inte längre giltiga. Många bankomater är stängda, och affärer tar inte längre emot sedlarna, som är de högsta valörerna i Indien.(TT)
Publicerad 9 november 2016

Indiens plötsligt slopade sedlar utlöser handelskaos i landet. Från midnatt till onsdagen är 500- och 1 000-rupiesedlarna inte längre giltiga.

Många bankomater är stängda, och affärer tar inte längre emot sedlarna, som är de högsta valörerna i Indien. Även sjukhus rapporteras säga nej, trots att de ska ha fått ett undantag från blixtåtgärden.

Annons

Beslutet tillkännagavs så sent som i tisdags kväll, bara några timmar innan det började gälla. Alla 500- och 1 000-sedlar måste nu växlas in på banker, och tanken är att detta ska locka fram stora mängder svarta pengar.

En ny 500-sedel samt en 2 000-rupiesedel släpps på torsdagen. Men i ett land med över en miljard invånare där väldigt många hanterar alla sina affärer med kontanter kommer omställningen att bli gigantisk.

””
””

I väntan på att de nya sedlarna når ut är den högsta pengavalören för många indier nu 100 rupier, motsvarande 13:50 kronor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons