Annons

Högkonjunktur för svenska uppfinnare

De svenska patentansökningarna ökade i fjol med den högsta farten sedan 2010. Ericsson toppar som vanligt - och klättrar ytterligare. Efter några år av sämre aktivitet bland svenska uppfinnare tog de svenska patentansökningarna till Europeiska patentverket (EPO) fart 2017, en trend som sedan fortsatt.(TT)
Publicerad 12 mars 2019

Efter några år av sämre aktivitet bland svenska uppfinnare tog de svenska patentansökningarna till Europeiska patentverket (EPO) fart 2017, en trend som sedan fortsatt.

I fjol ökade antalet svenska patent från företag och enskilda uppfinnare med 7,1 procent jämfört med året före, vilket var nästan dubbelt så hög tillväxttakt som för EU-länderna i genomsnitt.

Annons

Räknat per invånare är Sverige en uppfinnarnation av rang, enligt EPO:s statistik. Efter Schweiz - som spelar i en egen liga - kommer Sverige på fjärde plats efter Nederländerna och Danmark, men före exempelvis Tyskland.

"Sveriges starka siffror innebär en återhämtning för andra året i rad och är ett kvitto på landets innovationskraft", skriver EPO:s chef António Campinos i en kommentar.

Telekomjätten Ericsson står för överlägset flest svenska patentansökningar, följt av Electrolux, AB Volvo och Volvo Cars. Även på en global arena står sig Ericsson väl. Bolaget klättrade från tionde till åttonde plats på listan som toppas av tyska Siemens. Därefter kommer kinesiska Huawei och de sydkoreanska bolagen Samsung och LG.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons