Annons

Grönt ljus för firma efter godsstopp

Tre dagar efter att den danska trafikstyrelsen införde ett förbud mot en typ av godsvagn hävs stoppet för en transportfirma. Hector Rail blir därmed det första och hittills enda bolaget som återigen får köra godsvagnar som används för frakt av lastbilstrailers, så kallade semitrailers.(TT)
Publicerad 11 januari 2019

Tre dagar efter att den danska trafikstyrelsen införde ett förbud mot en typ av godsvagn hävs stoppet för en transportfirma. Hector Rail blir därmed det första och hittills enda bolaget som återigen får köra godsvagnar som används för frakt av lastbilstrailers, så kallade semitrailers.

Förbudet infördes efter tågolyckan på Stora Bältbron förra veckan där åtta personer omkom och 16 personer skadades när ett lastbilssläp, som fraktats på en godsvagn, träffade sidan på ett persontåg. Ett test av den danska haverikommissionen visar att det kan finnas en risk för att dessa släp inte blir ordentligt fastlåsta i vagnen, rapporterar Ritzau.

Annons

Trafik-, bygg-, och bostadsstyrelsen i Danmark har beslutat att ge grönt ljus till Hector Rail efter att ha undersökt bolagets inskickade dokumentation. Myndigheten konstaterar bland annat att det går att kontrollera låsmekanismens funktion.

Skärpta hastighetsbegränsningar för godståg vid blåsväder över Stora Bältbron ändras inte.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons