Annons

Från Afghanistan till cykelfabriken i Dalarna

För tre år sedan levde han under ständiga hot i det krigshärjade Afghanistan. Nu sätter Khalid Faqirzadeh ihop motionscyklar på en fabrik i Vansbro i Dalarna. Han är något så sällsynt som en asylsökande med fast jobb.(TT)
Publicerad 7 januari 2018
””
””

Gjorde succé

För att gå igenom byråkratin med att anställa en asylsökande krävs att man ser något alldeles extra hos just den personen, resonerar Ruist.

Annons

Det intygar Marina Syrén, som är Khalid Faqirzadehs chef på cykelfabriken Monark Exercise i Vansbro att hon gjorde. Hon säger att Faqirzadeh gjorde succé från första början, när han kom som praktikant.

””
””

Gick till fots

Faqirzadeh själv säger att han tycker mycket om tillvaron i Sverige. Under en paus från skiftet, i fabrikens mötesrum, berättar han om ett liv där han jobbar, tränar på gym, cyklar och går i skogen.

””

Det är drygt tre år sedan han fick nog av de ständiga klanstriderna i sin hemby i Afghanistan och gav sig av - till fots. Det tog en sju, åtta månader att ta sig via Pakistan och Iran till Turkiet, Bulgarien och vidare genom Europa. Hemma i byn hade han lämnat både sina föräldrar och sin fru. När han talade med landsmän och iranier på tågstationer i Ungern och i Tyskland sade "alla" att Sverige var ett bra land. Hösten 2015 nådde han Malmö och en vecka senare hade han flyttats till ett asylboende på campingen i Nås som ligger i Vansbro kommun.

””

Praktikplatsen på cykelfabriken - där Faqirzadeh nu monterar tränings-, post- och sparkcyklar samt cykelkärror - förlängdes och blev till en korttidsanställning. Men när ledningen ville fastanställa honom blev Marina Syrén varse hur svårt det är med någon som inte är inne i det svenska systemet.

””

Ovanligt fall

Att Khalid Faqirzadeh saknar personnummer gör också att det är svårt att få ett lägenhetskontrakt, trots att det inte råder bostadsbrist i Vansbro. Därför hyr han ett rum privat. Det är därifrån han dagligen ringer till familjen i Afghanistan.

””

På fritiden försöker han hjälpa afghaner och andra som flytt och hamnat i Vansbro. Han övar sin svenska och han har simmat en delsträcka i bygdens stora evenemang Vansbrosimningen. Om han får asyl vill Faqirzadeh stanna i Dalarna, säger han bestämt.

””

Att han inte är ett vanligt fall understryks av siffror från bland annat Migrationsverket, som visar att enbart 1 271 asylsökande arbetade i någon form under 2016. Statistik som Ruist tagit fram visar att sju procent av de flyktingar som fick uppehållstillstånd 2014 hade sysselsättning, det vill säga en bruttoinkomst på minst 140 000 kronor. Men inkomsten kan komma från extrajobb eller tillfälliga jobb, långt ifrån alla har fasta anställningar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons