Annons

Frågetecken kring mobiljättar

Frågetecken har uppstått kring två av världens största mobiltillverkare. Samsungs kvartalsvinst gillas inte av analytikerna och det spekuleras om minskad telefonförsäljning. Samtidigt kommer motstridiga besked från den kinesiska jätten Huawei som dessutom åter stoppas i USA.(TT)
Publicerad 11 januari 2018

Sydkoreanska Samsung, överlägsen etta i sålda enheter på den globala mobilmarknaden, uppskattar rörelsevinsten till motsvarande 115 miljarder kronor under sista kvartalet förra året. Nytt rekord, men trots det lägre än analytikernas förväntningar, och aktien backade. Om det beror på valutaeffekter, höga bonusar till ledningen eller om telefonförsäljningen inte når förväntade nivåer visar sig först när rapporten offentliggörs om ett par veckor.

””

Problem i USA

Annons

Kinesiska Huawei, trea på mobilmarknaden, har den senaste tiden gett motstridiga besked om framtiden. En längre tid har det ansetts som självklart att bolaget ska fortsätta hårdsatsa på telefoner i toppskiktet och mindre på lågprissegmentet, samma omläggning som Samsung för övrigt gjort. Men för ett par dagar gjorde Huaweis starke man och grundare Ren Zhengfei på ett internt möte klart att bolaget ska satsa både högt och lågt och att kombinationen kommer att öka vinsten.

En förklaring till omsvängningen kan vara att Huawei återigen har stora problem med att komma in på USA-marknaden. Enligt uppgift skulle ett samarbete mellan Huawei och den amerikanska telekomjätten AT&T ha presenterats under den pågående teknikmässan i Las Vegas men ställdes in i sista stund, rapporterar The Financial Times. Det är samma problem som många nya kinesiska tillverkare, till exempel Oppo, Xiaomi och Oneplus, också har. De växer så det knakar i främst Kina, övriga Asien och Indien, men har svårt att hitta försäljningskanaler som mobiloperatörer och elektronikkedjor på utvecklade marknader.

””

Tråkigt år

Leif-Olof Wallins sammanfattande bedömning av mobilåret 2018 är att det blir tråkigt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons