Annons

Danske Bank riskerar USA-stämning

En grupptalan mot Danske Bank förbereds av en advokatbyrå i USA. Det kan sluta med stora ersättningskrav från aktieägare, ovanpå eventuella böter och sanktioner efter bankens penningtvätthärva i Estland.(TT)
Publicerad 12 november 2018

Bakom initiativet står advokatbyrån US Market Advisors Law Group (USMA) i Washington DC, som fått uppdraget av en grupp investerare som handlat med Danske Bank-aktien under perioden februari 2014 till november 2018.

Vilseledande uttalanden

Annons

Danske Bank gjorde falska och vilseledande uttalanden samtidigt som banken inte berättade för sina aktieägare att de hade brister i sitt interna kontrollsystem för att motverka penningtvätt - ett kontrollsystem som dessutom vid upprepade tillfällen ignorerades av banken, skriver USMA i ett pressmeddelande.

Andra motiv till kraven i den grupptalan som förbereds är enligt advokatbyrån att Danske Banks kontrollsystem inte uppfyllde lagstadgade krav och att bankens styrelse inte övervakade och hanterade penningtvätt.

USMA uppmanar fler investerare att ta kontakt för att ansluta sig till grupptalan.

Hur stora ersättningskrav som är aktuella framgår inte i pressmeddelandet. Men det konstateras att Danske Bank-aktien till följd av all medial uppmärksamhet kring penningtvätthärvan på Danske Banks filial i Tallinn 2007-2015 sedan februari har tappat omkring 50 procent av värdet.

Penningtvätthärvan kan även växa bakåt i tiden och inkludera finländska Sampo, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Den Danske Bank-filial där de misstänkta transaktionerna ägde rum köptes av Sampo 2007. Danska parlamentariker har mot bakgrund av detta sagt att de vill att finansmyndigheter och polis även utreder Sampos verksamhet under den tid då filialen ingick i den finländska bankens baltiska verksamhet.

Krävde stängda konton

Vd för Sampo när försäljningen av enheten till Danske Bank genomfördes 2007 var Björn Wahlroos, som i dag är ordförande för både Sampo och storbanken Nordea. Wahlroos har tidigare sagt att Sampo inte har gjort något fel och att Danske Bank gjorde en noggrann genomgång av verksamheten i samband med köpet.

Uppgifter i estländska medier gör dock gällande att Rysslands centralbank redan 2006 krävde att misstänkta konton i den berörda Sampo-enheten i Tallinn stängdes ned, vilket sedan också gjordes inför försäljningen av enheten till Danske Bank.

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons