Annons

Fler bilkameror kan ge billigare försäkring

Få svenska förare använder sig av bilkameror, trots att filmat material från vindrutan kan avgöra vem som är ansvarig när olyckan är framme. Men det kommer det att bli ändring på enligt försäkringsbolagen.(TT)
Publicerad 3 november 2018

I ett klipp filmat med en så kallad bilkamera syns en bil invänta grönt ljus framför en korsning. När trafikljuset slår om kör bilen ut i korsningen och svänger höger. I samma sekund trotsar en annan förare det röda trafikljuset åt vänster och kör in i bilens bak med en hård smäll.

””

Sätter dit smitare

Annons

Det har nu gått två år sedan Högsta förvaltningsdomstolen slog fast att det är tillåtet att montera särskilda kameror i bilen eller på cykelstyret som filmar vad som händer på vägarna.

I många andra länder har bilkameror, eller dashcams som de ofta kallas, använts i många år, vilket genererat både uppmärksammade klipp på Youtube och bevismaterial efter trafikolyckor eller trafikbrott.

””

Krångliga att montera

Men trots att försäkringsbolagen tacksamt tar emot material från vindrutan så verkar inte svenskarna särskilt intresserade av tekniken. TT har pratat med tre elektronikkedjor i Sverige som alla framhåller att även om försäljningen har ökat procentuellt de senaste åren så rör det sig inte om något stort antal sålda bilkameror.

””

Från Trygg-Hansas håll kommer en annan gissning.

””

Okunskap och meck skulle dock framtiden kunna råda bot på. Både Brala och Granholm är övertygade om att bilkameran kommer att tillhandahållas av biltillverkaren i allt större utsträckning framöver.

Billigare försäkring

””

Ryssland är ett exempel på ett land där bilkameran är används flitigt. För vissa förare innebär kameran en lägre försäkringspremie och lägre självrisk, vissa ryska försäkringsbolag ställer också krav på att bilarna ska utrustas med tekniken.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons