EU slår mot belgiska skatter

Belgien bör kräva tillbaka över 700 miljoner euro i undanhållen skatt från ett 30-tal internationella storföretag, anser EU-kommissionen. Efter att sedan i våras ha granskat de skatteuppgörelser som Belgien gjort med företagen sedan 2005 anser kommissionen att systemet kan ses som en otillåten form av statsstöd.(TT)
Publicerad 11 januari 2016

Efter att sedan i våras ha granskat de skatteuppgörelser som Belgien gjort med företagen sedan 2005 anser kommissionen att systemet kan ses som en otillåten form av statsstöd.

””

De berörda bolagen - totalt 35 stycken - har sluppit betala skatt för den del av sin vinst i Belgien som beräknats bero på att man är ett multinationellt företag. Vissa företag uppges ha fått räkna bort över 90 procent av sina intäkter.

Vilka bolag det handlar om vill EU-kommissionen inte uppge. Enligt tidningen Le Soir förekommer dock bland andra belgiska öljätten AB In Bev och brittiska tobaksgiganten BAT i granskningen.

Kommissionens tillslag är det senaste i en rad av undersökningar som gjorts för att få bukt med skatteflykt och skatteplanering. Margrethe Vestager vet vart hon vill komma.

””

TT