Annons

Elkartan ritas om - dyrare bruka el på topparna

En revolution av elnätspriserna är på gång. Med helt nya prislistor kommer miljontals elkunder att få betala mer när förbrukningen är stor. När du vaknar är det 15 minusgrader ute. Du drar i gång diskmaskinen, spisen och vattenkokaren samtidigt med tiotusentals andra.(TT)
Publicerad 3 december 2018

När du vaknar är det 15 minusgrader ute. Du drar i gång diskmaskinen, spisen och vattenkokaren samtidigt med tiotusentals andra. På garageinfarten kanske inte bilen har laddat klart. Det är den morgonen som till stora delar kommer att ligga till grund för din kommande elnätsräkning den månaden. Så är det inte i dag, då finns inga effekttoppar med i underlaget.

Vitsen med det nya systemet är att få fler att använda el när det finns ledig kapacitet i kablarna.

””
Annons

Börjar 2020

Vinnarna blir de flexibla, medan förlorarna lär bli de som sitter fast i gamla mönster med hög förbrukning dagtid.

Några få mindre lokala elnätsbolag har redan infört systemet med effekttariffer. Nu väntas de stora hänga på.

””

Enkelt uttryckt kan systemet med effekttariff liknas vid trängselskatt för bilar. Det är dyrare att köra när alla andra kör, medan det nästan inte kostar något när det är mer tomt på gatorna, kvällar och nätter. Alternativet är att bygga ytterligare filer, något som då blir dyrare för elbolagen och därmed hela kollektivet bil- eller som i det här fallet elkunder.

I dag består mycket av elnätsavgiften av en fast kostnad oberoende av hur och när man som kund brukar sin el, plus en rörlig del som beror på hur mycket el man förbrukar.

Ekonomisk katastrof

En konsekvens av omläggningen blir att en större andel av kundens kostnad blir rörlig.

””

Och enligt henne ska det bli intäktsneutralt för Vattenfall. Och om kunderna faktiskt ställer om behövs färre investeringar i bredare elmotorvägar.

Men förlorarna blir de som inte kan styra över sin elanvändning.

””

På gång

Annons

Samtidigt kommer de olika avgifterna för olika säkringar att tas bort, åtminstone för Vattenfalls del liksom några andra kommunala elnätsbolag redan gjort. I dag kan det skilja flera tusenlappar i fast avgift mellan att ha en säkring på 16 ampere och 25 ampere. Med en för låg säkring kan exempelvis inte bilen laddas samtidigt som spisen och tvättmaskinen körs, då går proppen.

Även Ellevio med sina drygt 900 000 kunder står i startgroparna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons