Annons

Brottsmisstänkt för stort svindelavslöjande

Först avslöjade han miljardsvindlerier mot den tyska statskassan. Som en direkt följd misstänks den ansedda redaktionen Correctivs chefredaktör Oliver Schröm nu för brott. Åklagarkammaren i Hamburg har inlett en förundersökning, meddelar hans redaktion.(TT)
Publicerad 11 december 2018

Åklagarkammaren i Hamburg har inlett en förundersökning, meddelar hans redaktion. På initiativ av åklagare i Schweiz misstänks Schröm för att ha röjt affärshemligheter.

En rad internationella medier, bland dem TT och SVT, samordnade av Correctiv, rapporterade i oktober om hur misstänkta så kallade cum-ex-bedrägerier med skatt på aktieutdelning, drabbat en lång rad länder i Europa. Enbart i Tyskland, där de största misstänkta svindlerierna ägt rum, tros minst 50 miljarder kronor ha berövats skattebetalarna.

Annons

Utredningen mot Schröm handlar om att han av visselblåsare fick dokument inifrån den schweiziska banken Sarasin. Schröm publicerade uppgifter från dokumenten som visade på bankens roll i den misstänkta svindeln mot den tyska statskassan.

En attack mot pressfriheten, anser Correctiv. "Genom vår nyhetsrapportering visade vi för skattebetalare att de blev bestulna, nu åtalas vi för det", skriver redaktionen i ett pressmeddelande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons