Annons

Böter för brexitfinansiärs försäkringsbolag

En känd brexitanhängares bolag och lämna-kampanjen Leave. EU får böta miljonbelopp efter att ha brutit mot digitala marknadsföringslagar i Storbritannien. Den brittiska Datainspektionen bötfäller brexitfinansiären Arron Banks försäkringsbolag Eldon Insurance och kampanjen Leave.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Den brittiska Datainspektionen bötfäller brexitfinansiären Arron Banks försäkringsbolag Eldon Insurance och kampanjen Leave.EU på totalt 135 000 pund, motsvarande närmare 1,6 miljoner kronor för att brutit mot ett flertal lagar kring digital marknadsföring.

Enligt myndigheten utreds även Banks bolag Eldon Insurance för att ha delat med sig av sina försäkringskunders information med den brexit-vänliga kampanjen Leave.EU.

Annons

Sedan tidigare har Brittiska National Crime Agency (NCA) öppnat en utredning om misstänkt otillåten finansiering av kampanjer för brexit inför folkomröstningen 2016.

Den startades då valkommissionen funnit "rimliga skäl" att den brittiske affärsmannen Arron Banks inte är den egentliga källan bakom lån på åtta miljoner pund, eller 94 miljoner kronor, till brexitkampanjen.

Utredningen om Banks transaktioner från bolag till kampanjen kopplas av brittiska medier till avslöjanden om hans hemliga möten med högt uppsatta ryska diplomater vid tiden för folkomröstningen.

Men enligt NCA, som jobbar med organiserad och ekonomisk brottslighet, handlar utredningen om misstänkta finansiella lagöverträdelser och inte om misstänkt brott mot vallagen. Banks nekar till att ha gjort något olagligt alls.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons