Annons

Flygmyndighet gör Boeing-varning obligatorisk

Den amerikanska federala flygadministrationen (FAA) kommer göra Boeings säkerhetsvarning kring den krisdrabbade modellen 737 Max obligatorisk.(TT)
Publicerad 7 november 2018

Flygplansjätten Boeing som tillverkar modellen 737 Max, modellen som störtade utanför Indonesiens kust i förra veckan, har gått ut med ett varningsmeddelande till piloter.

Säkerhetsuppmaning blir nu obligatorisk då den amerikanska flygmyndigheten FAA utfärdar ett direktiv med Boeings riktlinjer.

Annons

I varningsmeddelandet instrueras piloter om hur de bör hantera den felaktiga information som en av planets viktigare sensorer skickar, ett fel som hittats i utredningen kring det kraschade Lion Air-planet i Indonesien.

Enligt experter är sensorn avgörande för att hjälpa flygsystemet att beräkna om nosen på flygplanet pekar rätt relativt till luftströmmarna. Utan korrekt information riskerar nosen att riktas för högt vilket kan leda till att planet dyker.

Boeings 737 Max togs i bruk av flygbolagen först i fjol och hittills är det enbart omkring 200 flygplan som är i tjänst. Över 4 000 flygplan av modellen har beställts världen över.

Sedan säkerhetsbulletin skickades ut har flygbolaget Norwegian undersökt samtliga av sina 14 stycken Boeingplan av den drabbade modellen. Enligt bolaget ska dock flygplanen fungera som normalt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons