Dyster kvartalsrapport från Tesla

Teslas förlust för tredje kvartalet är den största hittills för den amerikanska elbilstillverkaren. Orsaken uppges vara att bolaget satsat så mycket pengar på att öka produktionen av sin "billigare" Model 3, som är tänkt att bli Teslas storsäljare.(TT)
Publicerad 1 november 2017

Resultatet var långt under analytikernas förväntningar och aktien sjönk med drygt 5 procent i efterhandeln på New York-börsen.

Teslas vd Elon Musk har talat om "flaskhalsar" i produktionen som har försenat leveranser av Model 3.

På onsdagen uppgav Tesla att man hoppas kunna bygga 5 000 bilar i veckan i slutet av första kvartalet nästa år. Tidigare har bolaget sagt att det målet skulle uppnås i december i år.

Enligt Tesla finns de största produktionsproblemen på batterifabriken Gigafactory i Nevada. Men bolaget kan inte säga hur länge det tar att åtgärda alla problem.

I oktober meddelade elbilstillverkaren att man hade räknat med en produktion av 1 500 av Model 3 under tredje kvartalet men fick bara i väg 260. Närmare en halv miljon personer världen över har beställt bilen och lagt motsvarande 10 000 kronor var i deposition.

Nettoförlusten uppgick till 619 miljoner dollar, eller 3,70 dollar per aktie, i tredje kvartalet som slutade den 30 september. Motsvarande period året innan landade vinsten på 22 miljoner dollar.

Omsättningen ökade till 2,98 miljarder dollar från 2,30 miljarder dollar.

Tesla hade tillgångar på 3,5 miljarder dollar i slutet av tredje kvartalet jämfört med drygt 3 miljarder dollar i slutet av föregående kvartal.

TT