Apple bekräftar Jerseyupplägg

IT-jätten Apple har genom ett upplägg på Jersey i Engelska kanalen kunnat åtnjuta låga skatter, visar paradisläckan. Apple bekräftar detta i ett långt uttalande på nätet, men säger att det inte påverkade företagets skatt i USA.(TT)
Publicerad 7 november 2017

Företaget flyttade en förmögenhet till Jersey medan man gjorde ändringar för att anpassa sig till hårdare irländska skattelagar 2015, skriver Apple enligt nyhetsbyrån AFP.

Tidigare skickade Apple varje år miljarder dollar i vinst till ett dotterbolag på Irland och undkom på så sätt skatt. Efter internationell press blev upplägget föremål för granskning. Paradisläckan visar hur IT-jätten lade om sin strategi.

Mejl från mars 2014 mellan Apples rådgivare och juristbyrån Appleby, som paradisläckan delvis kommer ifrån, visar att Appleby ombeds bekräfta att en flytt till något av sex tänkbara skatteparadis medför att ett irländskt dotterbolag kan ledas därifrån "utan att de behöver betala skatt".

Apple valde Jersey i Engelska kanalen som inte tar ut skatt från de flesta företag.

Apple uppger att det inte "fanns någon skatteförmån för Apple genom denna förändring och det minskade inte Apples inbetalade skatt eller skatteplikt i något land", enligt AFP.

Det finns inga uppgifter i uttalandet om hur mycket Apple betalat, om något, på pengarna som flyttats till Jersey.

Paradisläckan består av 13,4 miljoner dokument från ett 20-tal skatteparadis, slutna länder och öar. De har lämnats till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, som delat med sig till det globala journalistnätverket ICIJ. Från Sverige har TT, SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter deltagit.

TT