Vargen slog till igen

Nu har vargen slagit till igen. Den här gången är det Maria Karlssons får i Ebbelångsö som fått påhälsning. Fem döda djur och ytterligare två vid granngården blev resultatet. Rovdjursspåraren Robert Briland bekräftar att det handlar om varg.
Torsås • Publicerad 29 oktober 2010
Tackan nummer 17 överlevde mötet med vargen. Även hon blev biten i halsen, men inte djupare än att hon troligen klarar sig.
Tackan nummer 17 överlevde mötet med vargen. Även hon blev biten i halsen, men inte djupare än att hon troligen klarar sig.Foto: Paul Madej
Foto: Paul Madej

– Det kan handla om samma varg som tidigare har varit i farten i Högsbytrakten, säger Robert Briland. Troligen handlar det om en ungvarg som har tagit en tur nedåt landet från hemtrakterna i Svealand.

För Maria Karlsson, och framförallt hennes cirka 80 får, blev mötet med vargen obehagligt.

– Ja, det är hemskt obehagligt och nu har jag tagit in alla får. Fåren är vana vid hundar så förmodligen reagerade de inte först utan bara stod och tittade på vargen tills han började attackera dem. Nu är de fortfarande väldigt oroliga.

Samtliga döda djur uppvisar samma typ av bitmärken på strupen. Dessutom gick det att identifiera spår på marken som visar att det var frågan om en varg. Utöver de fem djur som bets till döds skadades en tacka, som trots bitmärken i halsen nu håller på att återhämta sig.

– Hon ska lamma i januari, så vi följer henne noga och jag hoppas hon klarar sig, säger Maria Karlsson. Det var tal om att avliva henne direkt, men hennes prognos verkar bra.

Om det är samma varg som varit i farten i länets skogar hela tiden så börjar den få en del på sitt samvete. I början av september revs 14 får utanför Högsby. Därefter gick den över länsgränsen och attackerade får i trakterna av Alstermo. Senare kom den till Blomstermåla där den rev en bagge i en fårhage.

Länsstyrelsen uppmanar nu fårägare at se över sina stängsel och öka tillsynen av sina djur. För Maria Karlssons del är den saken redan åtgärdad.

– Ja, jag har de inne nu, tidigare än det var tänkt. Men jag vågar inte släppa ut dem förrän jag är säker på att vargen har vandrat vidare en bra bit.

Loe Önnered
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.