Två plan på bibliotek kan vara säkerhetsrisk

Ett bibliotek i två våningsplan på Torskolan gör det svårare att övervaka men en genomtänkt organisation kan minimera svårigheterna.
Torsås • Publicerad 16 mars 2010
Göran Eliasson har svårt att finna fördelar med ett bibliotek i två våningsplan men att en bra organisation blir avgörande.
Göran Eliasson har svårt att finna fördelar med ett bibliotek i två våningsplan men att en bra organisation blir avgörande.Foto: Bo Lundquist

Det framhåller kommunens bildningschef Göran Eliasson som på uppdrag av kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Roland Swedestam (S), har fått i uppdrag att belysa konsekvenserna av att bedriva verksamheten i det gamla vita skolhuset.

Det avgörande är enligt bildningschefen hur verksamheten organiseras.

"De direkta fördelarna med att använda två våningsplan i jämförelse med att ha samma yta i ett våningsplan är svåra att peka på. Med en genomtänkt organisation kan dess svårigheter minimeras."

Bildningschefen konstaterar dock att det blir svårare att hantera uppsikten av besökare under perioder då personalbemanningen är låg eller när antalet besökare är många. Dessutom kanske inte personal finns placerad på båda planen samtidigt.

Han tar även upp säkerheten kring brandrök. Om en öppen eld inträffar på våningsplan två så tar det längre tid för personal på plan ett att uppmärksamma händelsen.

Göran Eliasson anser att tillgängligheten för handikappade och äldre besökare blir sämre i två plan, trots att en hiss installeras. Det lär även bli mer spring i trappor för personalen och mer av otryggt ensamarbete för dem, framgår det bland annat av utredningen.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.