Annons

Torsåspartiet: "Inte beredda sätta konkurrens ur spel"

– Konkurrensen sätts ur spel, va-kollektivet drabbas och talet om Mörebyggens stora finansiella åtaganden är starkt överdrivet för att inte säga löjeväckande.
Torsås • Publicerad 14 mars 2008

Det hävdar Bert Appert inom Torsåspartiet. Sedan tidigare står det klart att partiet säger blankt nej till att sälja den kommunägda Adolfssonska trädgårdsmästeritomten i Torsås.

– Vi vill att området norr om ån skyndsamt ska färdigställas för bebyggelse i en första etapp. Kommunen har självklart kompetens att handla upp arbetet med att färdigställa VA, väg och belysning i det området. Kommunen har lika självklart kompetens att handla upp arbetet med att färdigställa sjö och transportera massor till Hallagärde sopstation. Samma sak gäller arbetet med allt annat som kan bli aktuellt i fråga om infrastruktur i områdena söder om ån och öster om järnvägsbanken.

Annons

Bert Appert köper inte argumentet att Mörebyggen tar ett stort finansiellt åtagande i projektet.

– Kommunen förbinder sig att betala 2,8 miljoner kronor av investeringsutgifterna. Det gäller två miljoner kronor för att schakta, transportera och tippa massorna i Hallagärde soptipp i samband med grävningen av den konstgjorda sjön. Att uppföra ny pumpstation och kulvertering av en dagvattenledning beräknas i exploateringsavtalet till 1,6 miljoner kronor där kommunen betalar 800 000 kronor till företaget. Så Mörebyggen står för maximalt 4,7 miljoner kronor under fyra år. Det är en struntsumma som investeringsutgift för en kommun.

Det finns också krav på en ändring i det ursprungliga förslaget till avtal som blev känd för några dagar sedan. Mörebyggen ska inte svara för utspridning eller så kallad modellering av massorna när dessa väl har fraktats till Hallagärde, utan den kostnaden får kommunen stå för.

Torsåspartiet är starkt kritisk till att Mörebyggen befrias från att betala anslutningsavgifter för va.

– Det är direkt stötande att bostäder inom detta område inte ska omfattas av samma regler. Det medför stora ekonomiska nackdelar för va-kollektivets medlemmar. Vi tänker inte medverka till att va-kollektivet berövas inkomsterna från anslutningsavgifterna.

Bert Appert påminner om att det finns fler aktörer på byggmarknaden än Mörebyggen AB.

– Vi är inte beredda att sätta sund konkurrens mellan olika byggföretag och husleverantörer ur spel. Men självklart är vi alla överens om att det ska byggas. Därför var också arbetet med detaljplanen långt framskridet när Mörebyggen anmälde intresse för att köpa marken.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons