Torsås hoppar av ett barnahus

Torsås nej till ett barnahus oroar. Kommunen har lagt ner över en miljon i kostnader för konsulthjälp, men vill inte ge 113 000 till en verksamhet som ska hjälpa utsatta barn.
Torsås • Publicerad 10 januari 2013

Sedan flera år har frågan om ett barnahus i Kalmar utretts. Tanken har varit att barn inte ska behöva forslas mellan myndigheter när de råkat illa ut. Tanken har varit ett hus med gynekolog, socialförvaltning, polis, åklagare samt barn- och ungdomspsykiatri på en gemensam plats, där all kompetens är samlad. Verksamheten skulle finansieras av landstinget, Ölandskommunerna, Kalmar, Mönsterås, Nybro, Emmaboda och Torsås. Men nu har Torsås hoppat av.

– Vi har aldrig gillat idén med barnahus. Varför åka till Kalmar när vi kan få den hjälpen här, säger socialnämndens ordförande Ewy Svensson (M).

Enligt socialnämndens protokoll har dock politikerna ställt sig bakom idén om ett gemensamt barnahus både 2010 och 2011.

Ni har lagt ner över en miljon kronor i konsulthjälp för fall där barn farit illa . Är inte ett barnahus ett billigare sätt?

– Nu vet vi inte om ett barnahus hade fått oss att slippa den kostnaden, säger Ewy Svensson. Det är ett speciellt fall och jag tror inte ett barnahus hade hjälpt oss. Vi är inte nöjda med organisationen och arbetsfördelningen i förslaget. Därför säger vi nej.

I Kalmar kommun är man nu oroliga för vad konsekvenskerna kan bli när Torsås säger nej.

– Jag har lagt ner mycket tid på att försöka förklara för politikerna i Torsås hur viktigt det här är. Jag är orolig för att detta kan få andra kommuner att tänka om. Alla kommuner har ett ansträngt budgetläge, men detta ska inte barnen behöva lida för, säger kommunalrådet Anette Lingmerth (S) i Kalmar.

Kalmar kommun planerar att inviga barnahuset i april.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.