Torsås högt upp på vindkraftslista

Torsås hamnar på plats 45 av landets 290 kommuner när det gäller andel lämplig yta för vindkraft.
Torsås • Publicerad 5 oktober 2010

Det visar en granskning av vindkraftsbolaget O2. Enligt bolagets vd Linda Magnusson är 2,8 procent av Torsås yta särskilt lämplig för vindkraft. Det motsvarar 17 kvadratkilometer i kommunen både på land och till havs, varav merparten på land. Kommunen har sedan länge pekats ut som riksintresse för den förnyelsebara energin i landet.

– När de bästa vindlägena utnyttjas så sjunker produktionskostnaderna för vindkraften. Det bidrar till att hålla nere kostnaderna för elkonsumenterna, framhåller Linda Magnusson.

Riksintressena för vindkraft i hela landet utgör tillsammans en yta på hela 10 000 kvadratkilometer, varav 6 000 på land och resterande i vattenområden. Som en jämförelse utgör riksintresset för naturvård cirka 150 000 kvadratkilometer.

– För att utpekas som riksintresse för vindkraft så ska medelvinden vara lägst 6,5 meter per sekund på 71 meters höjd. Undantag görs bland annat för områden som omfattar bebyggelse, nationalparker och obrutet fjäll samt ytor som är mindre än tre kvadratkilometer, säger Linda Magnusson på vindkraftsföretaget.

Huvudägarna i O2 är Proventus och FAM inom Wallenbergstiftelsen. Bolaget uppger att de står bakom cirka en femtedel av den vindkraft som finns i Sverige.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.