Timmerfartyg försenade

Det kyliga vädret med is i ryska S:t Petersburg har försenat ankomsten för flera timmerfartyg till Bergkvara hamn, men de är på väg
Torsås • Publicerad 4 januari 2002
På grund av is i ryska S:t Petersburg har flera timmerfartyg blivit försenade till Bergkvara hamn. Arkivfoto: Bo Lundquist
På grund av is i ryska S:t Petersburg har flera timmerfartyg blivit försenade till Bergkvara hamn. Arkivfoto: Bo LundquistFoto: 

- På grund av istäcket i S:t Petersburg måste fartygen gå ut i konvojer. Bratsk anländer under trettonhelgen för lossning och under nästa vecka blir det ytterligare minst tre timmerfartyg, säger Annjeanette Strömberg, trafikchef inom Bergkvara Hamn & Stuveri AB.

Under julhelgen fanns ett stort timmerfartyg på plats med 5 000 kubikmeter timmer i lasten. Det motsvarar nästan två normalstora fartyg som brukar lossa sin last vid Victoriakajen. Kring nyårshelgen lossades ytterligare två fartyg.

Blickar framåt

- Det blev ett bra slut på det gamla året. Nu blickar vi framåt och hoppas att uppgången ska fortsätta framöver. När det gäller exporten förbereder vi för utlastning av förädlade trävaror under senare delen av januari. Det rör sig om samlastning från flera sågverk i regionen, säger Annjeanette Strömberg.

För dagen finns tio sågverkskunder i Småland som utnyttjar Bergkvara hamn för import av timmer. Nu väntar en del av kunderna på att det ska bli klartecken för nattlastning på timmerbilarna efter länsstyrelsens nya tillståndsbeslut som medger sådan hantering. För det krävs dock att en ny anslutningsväg byggs till hamnen.

Klart under februari

- Vi räknar med att den nya anslutningsvägen från hamnen och bort från bebyggelsen via den södra infarten till Bergkvara ska stå klar under februari. Alla sågverkskunder är inte i behov av nattlastning på timmerbilar. Men för de sågverk och åkeribolag som är beroende av att nattkörning får ske kommer länsstyrelsens tillståndsbeslut att innebära stora fördelar. Även för vår planering underlättar detta mycket.

Annjeanette Strömberg räknar med att den provisoriska anslutningsvägen kan börja byggas om ett par veckor. Kommunen förbereder nu för bygget och pengar upp emot 500 000 kronor finns reserverade i årets budget. Det finns även kommunala medel anslagna för utökad asfaltering av hamnområdet vid Victoriakajen. Det sker senare i år efter upphandling.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.