Stort möte om vindkraft

Ett stort seminarium om havsbaserad vindkraft för södra Sverige anordnas i kommunen i april.
Torsås • Publicerad 27 januari 2003

Regionförbundet i länet står som värd i samarbete med Torsås kommun. Det äger rum den 9-10 april. Alla kustkommuner från Falkenberg i norr, runt Malmö och upp till Östergötland bjuds in.

Nuläget för regeringen och riksdagens nationella mål för satsning på havsbaserad vindkraft ska belysas under den första dagen.

Studiebesök på Utgrunden

Det blir även en genomgång av det pågående samordningsarbetet mellan kommunerna och respektive länsstyrelselser. Senare under dagen planeras det för ett studiebesök på Utgrunden i Kalmarsund med båt från Bergkvara. Med på den utfärden finns personal från vindkraftsföretaget Airicole AB.

Den andra dagen blir det mer fokus på tillståndsprocessen i kommunernas miljö- och byggnadsnämnder med en efterföljande paneldiskussion. Flera svenska experter och föreläsare deltar.

Största träffen någonsin

Utöver representanter för kommunerna i södra Sverige, väntas företrädare för bland annat länsstyrelsen i Kalmar län, Boverket, Energimyndigheten och Svenska Kommunförbundet.

Ett par träffar om vindkraft

har tidigare anordnas i kommunen.

Detta blir den största sammandragningen hittills inför Airicoles förestående utbyggnad av havsbaserad vindkraft på Utgrunden i Kalmarsund för en miljard kronor, och Vattenfalls storskaliga satsning utanför Kristianopel.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.