Stort intresse för att bilda friskola

Lena Persson är en av initiativtagarna: ”Jag tycker att det vore en underbar lösning med en friskola”.
Torsås • Publicerad 5 juli 2012

Diskussionen om mellanstadieskolornas framtid i Torsås kommun går vidare. Som Barometern tidigare har berättat har det bildats en diskussionsgrupp i ämnet på Facebook. Facebookgruppens grundare heter Lena Persson.

Efter en tids diskussioner på gruppsidan kan Lena Persson konstatera att det finns många personer som vill tycka och tänka kring hur mellanstadieeleverna i Torsås kommun ska ha det från och med höstterminen 2013.

En del personer har valt att kommentera ärendet i de öppna kommentarsfälten medan andra har skickat mejl till Lena Perssons mejlbox. Ett genomgående inslag i de synpunkter som har kommit in är att det finns ett intresse av att starta en friskola inom Torsås kommun.

– Det är många som har skrivit att det vore en bra idé att undersöka möjligheterna till att öppna en friskola, bekräftar Lena Persson.

Facebookgruppens grundare deltar inte personligen aktivt i att försöka starta en friskola. Däremot har hon, via Facebookgruppen, tagit fram diverse informationsmaterial som kan vara bra att ha om man tänker sig att dra i?gång en friskoleverksamhet. I det materialet ingår till exempel en checklista som Friskolornas riksförbund har satt ihop.

– Jag tycker också att det vore en underbar lösning med en friskola. Problemet är dock att det kan ta flera år att komma i?gång. Det är en väldigt lång process, fortsätter Lena Persson.

Med tanke på att förslaget om att flytta alla mellanstadiebarn i kommunen till Torskolan börjar goda råd bli väldigt dyra för dem som vill upphäva hela flytten.

– Ja, det brinner verkligen i knutarna nu, säger Lena Persson.

I diskussionen kring en eventuell friskola, säger Lena Persson, att det mest konkreta intresset hittills verkar komma från Bergkvaratrakten.

– Det finns bland annat en blogg där den här frågan också diskuteras, säger Lena Persson vidare.

Slutligen sätter Lena Persson sitt hopp till de ansvariga politikerna. Hon hoppas att de ska inse hur viktigt det är att ha kvar skolorna i?ytterområdena.

Markus Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.