Stor vattenläcka vid marknaden

En vattenläcka i rördragningen i Badhusgatan har läckt tio kubikmeter vatten i timmen sedan i torsdags vid lunchtid.
Torsås • Publicerad 2 november 2010
Jens Westlund arbetar med att försöka stoppa det sprutande vattnet från den trasiga vattenledningen. ? Vi hoppas kunna laga den under måndagskvällen, säger han.
Jens Westlund arbetar med att försöka stoppa det sprutande vattnet från den trasiga vattenledningen. ? Vi hoppas kunna laga den under måndagskvällen, säger han.Foto: Johanna Steinvall
En grävmaskin gräver bort asfalten för att den trasiga vattenledningen ska kunna nås.
En grävmaskin gräver bort asfalten för att den trasiga vattenledningen ska kunna nås.Foto: Johanna Steinvall
? Vi upptäckte en förhöjning av vattenförbrukningen i vårt datorsystem. Det berättar Jens Westlund på VA-verket. På grund av allt folk i området under marknaden kunde vattenläckan som inträffade på torsdagen på Badhusgatan inte åtgärdas förrän på måndagen.
? Vi upptäckte en förhöjning av vattenförbrukningen i vårt datorsystem. Det berättar Jens Westlund på VA-verket. På grund av allt folk i området under marknaden kunde vattenläckan som inträffade på torsdagen på Badhusgatan inte åtgärdas förrän på måndagen.Foto: Johanna Steinvall
Foto: 
Läckan i en vattenledning på Badhusgatan har läckt tio kubikmeter vatten i timmen från torsdag lunch till måndag kväll.
Läckan i en vattenledning på Badhusgatan har läckt tio kubikmeter vatten i timmen från torsdag lunch till måndag kväll.Foto: Johanna Steinvall

– Den ligger ju mitt i marknadsområdet och det var packat med folk hela fredagen, så därför har vi inte kunnat laga den förrän nu, säger Jens Westlund som är rörnätstekniker på kommunala VA-verket.

– Vi upptäckte en förhöjning av vattenförbrukningen i vårt datorsystem.

En person med specialutrustning för att spåra vattenläckor lånades på måndagseftermiddagen in från Karlskrona för att hjälpa till att hitta läckan.

– Han pekade ut en plats två meter från den här brunnen, säger Jens Westlund när han på eftermiddagen väntar på att en grävmaskin ska gräva bort asfalten och frigöra rören under vägen.

En timme senare har grävskopan grävt en rejäl krater i vägen, och vattnet ur den trasiga ledningen sprutar i kaskader.

– Läckan beror troligtvis på skakningar i marken, säger Jens Westlund innan han i regnställ klättrar ner i gropen för att försöka stoppa läckan.

– Sitter skadan på ledningen kan vi sätta en repmuff runt den för att stoppa flödet. Handlar det om en skada på ventilen är det svårare att åtgärda, säger Jens Westlund.

– Det blir alltid en stor apparat när ett läckage inträffar. Som tur är har vi i Torsås varit förskonade när det gäller vattenläckor.

Vad kostar vattenläckan?

– Det har jag ingen aning om.

Johanna Steinvall
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.