Stolt bonde ska greppa näringen
Det sade 37-årige lantbrukaren Ralf Johansson i Laduryd utanför Bergkvara under en pressträff med Barometern på torsdagen. I dagarna har han utsetts till ambassadör i Kalmar län för det riksomfattande projektet Greppa Näringen.
– Jag är stolt över uppdraget och hela det här projektet är mycket bra upplagt med enskild rådgivning och kompetensutveckling till lantbrukaren. Du får kunskaper som man normalt inte kommer i kontakt med. Vi kopplar ihop djuren med växtodlingen för att bli så effektiva som möjligt och med bästa balans. Vi tittar exempelvis på miljön för att få så lite läckage som möjligt i stallet, sade Ralf Johansson.
Projektet Greppa Näringen startade 2003 i länet. Det drivs i samarbete mellan LRF, Jordbruksverket, länsstyrelsen och rådgivningsföretagen.
– Rådgivningen till de i dag 600 medlemmarna har bidragit till att balansen mellan borttagen och tillförd kväve samt fosfor har förbättrats på medlemmarnas gårdar. Därför hoppas vi att fler lantbrukare ska bli medlemmar. Det är bara att kontakta mig eller gå in på vår hemsida www.greppa.nu, sade projektansvarige Stefan Brorsson på länsstyrelsen.
– Rådgivningsföretagen är experterna och det viktiga navet i projektet. Ralf Johansson och många andra medlemmar har också gedigna kunskaper, sade Åsa "Felix" Everbrand på LRF Sydost.
Ralf Johansson och hans två år yngre bror, Anders, tog över gården redan 1994. Då fanns det 15 mjölkkor och 17 hektar åker. Numera finns det 100 mjölkkor och 200 hektar åker, varav 140 hektar arrenderad mark.
– Växtodlingen är raps, höstvete, vall och majs. Just nu planerar vi för ett nybygge på ladugården, säger Ralf Johansson som bland annat är ordförande i Torsåsbygdens LRF och sitter med i Arlas kretsråd inom Kalmar.
Den som är medlem i Greppa Näringen kan få kvalificerad rådgivning uppger Stefan Brorsson på länsstyrelsen. Det inleds med ett startbesök på gården. Då görs en nulägesanalys och därpå utformas en rådgivningsplan som sedan kan genomföras.
Projektet startade i Sverige 2001 och har 7 700 medlemmar.
Finansieras av EU, staten och miljöskatter återförda från alla lantbrukare som har köpt handelsgödsel.