Socialnämnden blev dödshotad

Socialnämnden i Torsås borde ställas upp mot en vägg och stenas. Det hotet har nyligen framförts genom ett inlägg i det sociala mediet Facebook.
Torsås • Publicerad 21 juni 2012

Den omtalade vårdturbulensen inom Torsås kommun har tagit en ny och aningen dramatisk vändning. Kommunstyrelsen har nämligen beslutat sig för att polisanmäla ett hot som ska ha framförts via Facebook på internet.

Enligt kommunalrådet Håkan Algotsson (C) är det skriftliga hotet riktat mot ledamöterna i Torsås kommuns socialnämnd.

– Jag har inte sett hotet själv men tydligen är det någon som har skrivit att ledamöterna i socialnämnden ska ställas upp mot en vägg och stenas, säger kommunalrådet som är rejält oroad och uppriktigt bekymrad över hotet.

– Det är ett allvarligt hot mot demokratin när den här typen av hot framförs, fortsätter Algotsson.

Enligt kommunalrådet kan det skriftliga hotet ha framförts via en lokal facebookgrupp som har bildats av Cissi Persson från Torsås.

Gruppen kallas Torsås äldreombud och hade en kort tid efter starten 117 medlemmar.

Diskussionen inom gruppen har temat om hur äldreomsorgen i Torsås kommun bedrivs.

Vem som kan ha skrivit hotet vet inte Håkan Algotsson. Han vet inte heller om hotet har framförts i ett inlägg eller via ett brev på Facebook.

– Vi har gett kommunchefen i uppdrag att ta fram utdrag från Facebook för att se om vi kan få fram något den vägen, säger Håkan Algotsson vidare.

Enligt uppgift ska ingen enskild nämndledamot ha namngivits i samband med hotet om stening. Håkan Algotsson säger att de ledamöter som han själv har talat med självfallet tar hotet på allvar. Samtidigt tror och hoppas han att ingen av ledamöterna har blivit så rädd att han eller hon väljer att hoppa av sitt förtroendeuppdrag.

– Vi har en bred politisk enighet om att göra en polisanmälan i det här ärendet, fortsätter kommunalrådet.

Grundaren av Facebookgruppen, Cissi Persson, är helt ovetande om att det aktuella hotet skulle ha framförts via Torsås äldreombud.

– Jag har gått igenom allt det som har skrivits och inte hittat någonting i den stilen, säger hon.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.