Slopade lån räddning för Möre golfklubb

Möre Golfklubb övergår från medlemslån till spelrätter och närmast stundar en ackordsuppgörelse för att få ordning på ekonomin.
Torsås • Publicerad 20 oktober 2010
Foto: 

Det beslutade 50-talet medlemmar på ett extra årsmöte under måndagskvällen. Hur mycket medlemmarna förlorar på rekonstruktionen av verksamheten återstår att se. Men om insatsen på medlemslånet är 8?000 kronor och ackordsuppgörelsen blir 25 procent så får medlemmen behålla just dessa 25 procent, eller 2?000 kronor. När rekonstruktionen är klar ska varje spelrätt få ett nominellt värde.

– Det viktiga är att skapa en klubb som kan leva vidare och att medlemmarna kan fortsätta att spela på Mörebanan. Totalt har vi 800 medlemmar, varav cirka 360 som har medlemslån. Vi har 65 medlemmar som har sagt upp sina lån och de hamnar då i kläm eftersom golfklubben inte kan krävas på några pengar, säger ordföranden Nils-Eric Josefsson.

Många golfklubbar runt om i Sverige har gått över från medlemslån till spelrätter för att stå på säkrare ekonomisk grund, bland annat Nybro och Kalmar.

– Med spelrätter så finns det ingen lånebörda längre för klubben.

Advokatens arbete med rekonstruktionen fortsätter. Löner betalas ut som vanligt till de anställda under rekonstruktionstiden. Närmast har tingsrätten kallat till ett borgenärssammanträde i mitten av november. Då ska fordringsägarna säga sitt, bland annat arrendatorerna. Därpå erbjuds en ackordsuppgörelse. Detta erbjudande ska sedan klubben skicka ut till samtliga berörda medlemmar och andra fordringsägare.

För att ackordet ska kunna genomföras krävs att 75 procent av fordringsägarna accepterar erbjudandet som exempelvis kan bli 25 procent.

Möre Golfklubb betalar markarrende till 14 av de 18 hålen. Klubben äger de fyra hålen som är belägna närmast klubbhuset och alla byggnader, frånsett ett pumphus. Så både klubben och markägarna har intressen att bevaka. Att i det läget avveckla verksamheten är knappast aktuellt, utan mycket talar för att det blir en ackordsuppgörelse som kan accepteras och att klubben lever vidare. Det ordinarie årsmötet äger rum den 30 november.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.