Skytte på skolschemat

Torsås blir centrum i södra Sverige för gymnasieelever som vill satsa på skytte som individuellt val till hösten nästa år.
Torsås • Publicerad 2 december 2005

Bakom satsningen återfinns Torsås korrespondensgymnasium. Torsåssonen och landslagsskytten Karl Olsson knyts till utbildningen som ansvarig instruktör.

­ Vi räknar med tio platselever per läsår.

Merparten av utbildningen förläggs till den nya elektroniska skyttehallen i Gullabo med bygdegårdsföreningen som ägare. Med Karl Olsson som instruktör får vi som alla förstår en mycket meriterad och kompetent ledare, säger gymnasiets rektor Anders Råk.

I Strömsund, norr om Östersund, finns Sveriges enda skyttegymnasium med riksintagning för tolv elever per läsår. Där har Karl Olsson studerat och därpå fyra år på skytteuniversitetet i Alaska.

­ Vi erbjuder elever med inriktning mot skytte 300 poängs undervisning inom specialidrott med individuellt val skytte. Poängen motsvarar lika många timmar, eller två och en halv timme per vecka under de tre läsåren fram till påsk. Därpå åker eleverna till Liber-Hermods i Malmö på preparandkurs för huvudprogrammen naturvetenskap, samhällskunskap och teknik. Till detta lägger vi in 100 poäng pedagogik och ledarsskap för de elever som är intresserade inom det individuella skyttevalet.

Ett hyresavtal kommer att tecknas med lokalägaren Gullabo bygdegårdsförening. Läraren Ulf Gunnarsson på skolan blir sammanhållande länk. Han är också engagerad i Gullabo skytteförening.

En del teorilektioner i skytte kan komma att förläggas till gymnasiet

i Torsås, men merparten av utbildningen koncentreras till Gulllabos skyttehall. Det blir undervisning sena eftermiddagar och tidig kväll under Karl Olssons ledning.

­ Vi har förankrat det nya individuella valet hos Skolverket och där är det grönt ljus. Närmast ska vi gå ut och marknadsföra vår satsning inför starten till hösten 2006. Bland annat vänder vi oss till facktidningar inom skytte och andra medier för att nå ut med information, säger rektor Anders Råk.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.