Rektorer kräver bättre underlag

– Det behövs en konsekvensbeskrivning och riktiga underlag innan politikerna kan ta ställning till en eventuell flyttning av folkbiblioteket till det vita huset på Torskolan.
Torsås • Publicerad 31 mars 2010

Det anser grundskolans tre rektorer i Torsås kommun Lotta Elmbro, Anders Thomas och Lisbeth Kromnow. De är bekymrade över den situation som uppstått och anser att det blir för trångt i övrigt på Torskolan om politikerna väljer att först bygga om det vita huset till bibliotek.

– Från början var det en bra idé med biblioteket. Det vi då gav klartecken till och som diskuterades var att använda det vita husets bottenvåning och delar av källaren till bibliotek samt utnyttja Mjölnerskolans verkstadslokaler på Torskolan. Nu är det ju hela den vita byggnaden som föreslås bli bibliotek. Då blir det för trångt med för få undervisningslokaler och det finns det ingen som har utrett innan.

De tre rektorerna anser i detta läge att det först måste fattas beslut om att renovera mellanstadiet och högstadiets nedslitna lokaler.

– Då kan vi bättre utnyttja befintliga ytor och skapa tillräckligt med lokaler. Vi måste planera för nio klasser över tiden och inte titta kortsiktigt på färre elever under ett eller två år då det går åt mindre antal lektionssalar. Men börjar vi med att renovera det vita huset så kan vi inte ha kvar fasta salar för de olika klasserna på högstadiet. Samtidigt blir det fler håltimmar för eleverna för att klara av ämnen som hemkunskap och slöjd. Det kan också bli längre skoldag, men det vet vi inte säkert.

Rektorerna tycker att politikerna har börjat i fel ände och anser att hela den beslutsprocess som satts igång är en demokratifråga.

– Alla berörda borde ha varit med från början i processen. Det gäller skolledningen, eleverna, personalen och föräldraföreningarna. Allt har gått för snabbt.

Rektorerna anser även att beslutet i bildningsnämndens arbetsutskott om utökad schemalagd arbetstid för lärarna är oklart.

– Beslutet skapar en oro bland lärarna. Vi som rektorer och arbetsledare kan heller inte ge besked.

Jörgen Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.