Räddningstjänsten kan få ny släckbil

Räddningstjänsten kan få en tidig julklapp när kommunfullmäktige klubbar nästa års budget, i kväll, tisdag.
Torsås • Publicerad 25 november 2003

- Behovet av en ny släckbil är stort. Blir det ett positivt beslut, så är det en fin present till alla invånare i kommunen, säger ställföreträdande räddningschefen Michael Foleby.

Investeringarna i kommunen blir blygsamma sju miljoner kronor för nästa år. Av den summan väntas högst 1,9 miljoner kronor anslås till en ny släckbil.

Scania eller Volvo

- Vi startar arbetet med upphandlingen så fort som det bli klartecken till investeringen från beslutsfattarna. Vi räknar med att vara klara för inköp i januari. Därpå tar det nog cirka fem månader innan fordonet är på plats. Det blir en Scania eller en Volvo som är specialbyggd. Kanske har Scanias släckfordon ett litet försprång, men vi får se hur offerterna ser ut, säger Michael Foleby.

En del utrustning på den befintliga äldre släckbilen ska lyftas över på det nya fordonet för att hålla tillbaka kostnaderna så mycket som möjligt. Det gäller räddningsutrustningen vid trafikolyckor, stegar och en del släckmateriel. Det nya fordonet rymmer 3 000 liter vatten.

Baskoncept fastslaget

- Kommunförbundet har fastställt ett baskoncept för hur släckbilarna ska vara utrustade för att det ska bli likvärdigt över hela landet vid räddningsinsatserna. Det är detta vi går efter vid upphandlingen.

Antalet larm hittills i år uppgår till 65, vilket är något flera än normalt. Det är antalet trafikolyckor som har ökat. När det gäller större bränder så har de elva första månaderna varit ganska lugna, frånsett skogsbranden i Ulvasjömåla där även räddningstjänsten i Karlskrona deltog i släckningsarbetet.

- Det har varit lugnt med larm på senare tid, men en dryg månad återstår av året och allt kan hända. Nu är vår ekonomi hyfsad, men får vi en stor brand så kan det bli minussiffror, säger Michael Foleby.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.