Protest mot slopad polisstation

Kommuninvånarna vill behålla polisstationen med poliser på plats i Torsås
Torsås • Publicerad 28 november 2003
- Det var mycket enkelt att samla in namnunderskrifter, säger Marie Browall och överräckte dem till kommunalrådet Håkan Algotsson på torsdagen. 
FOTO: BO LUNDQUIST
- Det var mycket enkelt att samla in namnunderskrifter, säger Marie Browall och överräckte dem till kommunalrådet Håkan Algotsson på torsdagen. FOTO: BO LUNDQUISTFoto: 

Det framgår av en protestlista med 618 namn som samlades in spontant av privatpersonen Marie Browall under endast sex dygn.

Hälften av namnen skrev på det senaste dygnet. På torsdagen överlämnades namnlistan till kommunalrådet Håkan Algotsson inför de stundande förhandlingarna med polisledningen i länet.

- Vi kunde ha fått in tusentals namnunderskrifter om vi väntat några veckor till. Men nu är det bråttom att skrida till handling. Inbrotten i bilar och hus ökar ju dramatiskt. Många är mycket oroade över utvecklingen. Tjuvarna vet att de kan agera fritt i vår kommun med så lite polisbevakning eller ingen alls. Det är beklämmande att vi alla som betalar skatt inte ska få ha poliser som jobbar på plats i Torsås. Varför ska Kalmar ha alla våra poliser? säger Marie Browall som själv drabbats hårt av inbrott.

Några av dem som skrivt på listan har uttryckt att de är oroade över att det kan blir laglöshet i kommunen utan poliser på plats. Köpman Rolf Olsson är ordförande för Svensk handel i Torsås-Söderåkra. Han är också mycket bekymrad över polisens långt gående planer på att helt slopa Torsås två fasta poliser och låta dem utgå från Kalmar med ett servicekontor i Torsås.

- I bästa fall slår tjuvarna och rånarna till nattetid mot våra butiker där många redan drabbats hårt psykiskt. Om poliserna utgår från Kalmar med 35 minuters restid är det bara en tidsfråga innan vi människor blir hotade och rånade under dagtid. Torsås är en gråzon mellan Kalmar och Karlskrona där gärningsmännen kan agera tämligen fritt och detta känns lite obehagligt, säger Rolf

Olsson.

- Det är bra att någon har civilkurage och dra i gång en aktion. Marie Browall kunde dock ha låtit listorna legat ut lite längre. I vår butik fanns listan ett och ett halvt dygn och det blev 140 namn. Jag tror att nästan alla 7 400 invånare står bakom denna aktion. Politikerna i vår kommun är för snälla och skulle trycka på mycket hårdare. Vi har rätt till lokala poliser och betalar skatt för det, säger han.

Kommunalrådet Håkan Algotsson har träffat polisledningen för att diskutera frågan vid ett par tillfällen. Han har hela kommunstyrelsen bakom sig för att få behålla poliser på plats i Torsås. Under nästa vecka stundar nya överläggningar med polisledningen.

- Namninsamlingen är ett fint initiativ och ger stöd för kommunens officiella uppfattning. Redan i dag har vi för dåligt med polisresurser, eller endast två medarbetare. Mycket av deras arbetstid blir i Kalmar i alla fall. Detta förhållande kan vi absolut inte acceptera, säger Håkan Algotsson.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.