Politisk träta om lokalbidrag

Centerledaren Håkan Algotsson ifrågasätter om det är det socialdemokratiska egenintresset som styr resursfördelningen av bidrag till kommunens offentliga samlingslokaler.
Torsås • Publicerad 3 mars 2010

Centern oroas över bidraget till Torsås bygdegårdsförening som fått en ny styrelse och nu jobbar för en omstart av verksamheten. Under ärendets beredning i kommunstyrelsens arbetsutskott var socialdemokraterna beredda att sänka bidraget.

– Roland Swedestam (S) ville kraftigt sänka det förskott som under de tidigare åren har betalats ut från 70 000 kronor till 50 000 kronor, alltså nästan 30 procent. Förbehållet var dessutom att nu får den nya styrelsen i bygdegårdsföreningen visa vad de kan åstadkomma under de närmaste månaderna innan sommaren.

Håkan Algotsson anser att det är helt omöjligt att bygga upp en ny verksamhet på ett par månader. Han kopplar även samman Roland Swedestams förslag med Torsåspartiets yrkande om att helt dra in bidraget med motiveringen att bygdegårdens lokal inte behövs alls. Samtidigt konstaterar centerledaren att Roland Swedestam själv har varit aktiv i den socialdemokratiska Folkets Husföreningen.

– Folkets Husföreningen vill ha höjt kommunalt bidrag från 185 000 kronor till 325 000 kronor för 2010. Är det så här vi vill att det ska gå till i Torsås kommun, undrar Håkan Algotsson.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.