Planer på 30 nya vindkraftverk

Vattenfall har nya planer för Trolleboda och vill uppföra 30 havsbaserade vindkraftverk i södra
Kalmarsund.
Torsås • Publicerad 8 december 2005

Det var under vindkraftsmässan i Köpenhamn i slutet av oktober som Barometern-OT fick beskedet att Vattenfall har för avsikt att uppföra minst 15 havsbaserade vindkraftverk utanför Trolleboda mot tidigare fem verk. De fem kraftverken fick bolaget klartecken till av regeringen den 30 juni i år.

Men Vattenfall meddelade i Köpenhamn att de fem verken inte kommer att byggas och minst 15 verk blir nu i stället 30 om bolaget får som det vill.

Merparten av vattenområdet vid Bredaviksudde är beläget i Karlskrona kommun i nordöstra Blekinge och resterande del en bit in i Torsås kommun i södra Kalmar län.

För en dryg vecka sedan anordnades ett samrådsmöte med de två berörda kommunerna och länsstyrelserna. Då diskuterades Vattenfalls önskemål om en rejäl utökning av antalet vindkraftverk

i området.

Berörda kommuner och länsstyrelser antog 2003 ett policydokument för vindkraftens utbyggnad i södra Kalmar län och Blekinge län med målsättningen att bygga ut vindkraften med 0,5 terawatt per år.

För det utpekade vattenområdet utanför Trolleboda i södra Kalmarsund var den översiktliga bedömningen att det skulle vara lämpligt med 15 vindkraftverk.

Kan bli ändring Länsarkitekt Kristina Stark i Blekinge konstaterar att det var just en översiktlig bedömning som då gjordes 2003. Hon utesluter inte att det kan bli en ändring när nu Vattenfall har för avsikt att bygga dubbelt så många kraftverk, eller enligt bolaget minst 25 verk för att projektet ska gå att realisera ekonomiskt.

- Det kan bli tal om färre eller fler kraftverk i just detta område som vi har pekat ut som lämpligt för vindkraftverk. Teknik, kunskap och annat förändras hela tiden. Exakt hur många kraftverk som kan rymmas i området får vi studera närmare när Vattenfalls ansökan blir föremål för sedvanlig prövning framöver, säger Blekinges länsarkitekt Kristina Stark.

Väl synliga Kommunalrådet Håkan Algotsson i Torsås kommun var med på samrådsmötet. Han anser att det är för tidigt att ange om några av kraftverken utanför Trolleboda kan komma att placeras en bit in i Torsås kommun.

- Det får vi se när Vattenfall kommer med en detaljerad ansökan för exakt var de 30 kraftverken är tänkta att placeras inom det utmarkerade vattenområdet för vindkraftsutbyggnad. Kraftverken kommer att bli väl synliga från exempelvis Bergkvara och det är något vi också ska yttra oss om framöver, säger Håkan Algotsson.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.