Nya rutiner och läkare

På måndag slopar Torsås vårdcentral nyckeltider och öppen mottagning. Nya läkare knyts till verksamheten
Torsås • Publicerad 24 januari 2003

Nycklar med olika tider har hämtas från en nyckelbricka på vårdcentralen tidigt på morgonen med val av läkare för besök på öppen mottagning. Patienterna har senare samma dag kommit tillbaka igen med sin nyckel med tidsangivelse och fått träffa sin respektive läkare. Systemet har kritiserats av många.

- Vi har haft systemet med nyckeltider och öppen mottagning i drygt tio år. Det har fördelar men också svagheter, inte minst för patienter som bor i kommunens utkanter och som måste åka långt för att först få en bricka och sedan komma tillbaka igen för att uppsöka sin läkare på angiven tid. I fortsättningen ringer i stället patienter som är i akut behov av vård till mottagningen för att boka ett besök samma dag, eller inom några dagar, säger basenhetschefen och distriktsläkaren Kjell Johansson.

Vårdcentralen skrotar också systemet med väntelista. Här har patienter med kroniska sjukdomar typ diabetes, högt blodtryck och hjärtsvikt, kallats till en årlig kontroll. Även detta system har haft för- och nackdelar.

- Nackdelen är att väntelistan släpat efter, vilket av olika skäl har skett under det senaste året. Därför fyller den ingen riktig funktion. Dessa patienter får i fortsättningen själva höra av sig till mottagningen när de har behov av en kontroll. Då är målsättningen att vi med kort varsel ska kunna erbjuda en återbesökstid som passar, understryker Kjell Johansson.

På bemanningssidan blir det ett tillskott av läkare i februari. Distriktläkare Ulf Larsson som arbetat i Nybro under många år, ska vikariera på Lars Wallanders tjänst. Den senare provar som Barometern-OT tidigare har berättat en annan tjänst på länssjukhuset i Kalmar.

- Vår förhoppning är att Ulf Larsson kan knytas till mottagningen på en fast tjänst så småningom. Det närmaste halvåret har vi också glädjen att ha AT-läkare Ulrika Nilsson hos oss. Vi är övertygade om att förändringarna innebär en förbättrad service för våra patienter jämfört med läget under de senaste månaderna, säger Kjell Johansson på Torsås vårdcentral.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.