Ny snurr på kvarnen

Den gamla kvarnen i Väghyltan är restaurerad och nästan i skick som ny. Det firade ägaren, Torsås hembygdsförening, med en invigning på söndagen.
Torsås • Publicerad 3 juni 2013
Rolf Olsson och Christer Thörn är stolta över Väghyltans kvarn.
Rolf Olsson och Christer Thörn är stolta över Väghyltans kvarn.Foto: Jan Stenqvist

– Det här är en stor dag, vi känner stolthet över denna fantastiskt vackra byggnad – den är en prydnad för kommunen, säger Rolf Olsson, ordförande i hembygdsförening.

Ett 50-tal besökande hade då fått lyssna till en stunds musik, sedan korta tal om kvarnen och restaureringen. Därefter blev det guidning i kvarnen.

Utsidan har nu tjärmålats, huvudaxeln i innandömet har lyfts till sin ursprungliga och rätta position – men framför allt har nya vingar kommit på plats. De tidigare vingarna hade fallit sönder, eller var på väg att göra det.

– De var i riktigt uselt skick. Jag var faktiskt orolig att de skulle rasa och kanske skada någon, säger Rolf Olsson.

Restaureringen inleddes på försommaren förra året med hjälp av kvarnreparatörerna Kenneth Gustavsson och Staffan Olsson från Öland. I september var arbetet klart.

Kvarnen, en så kallad holländare, ska nu vara i malbart skick. Det finns ytterligare två holländare i kommunen, men det är bara Väghyltans som har ett intakt maskineri.

– Det är en fin byggnad på en fin plats. Tyvärr tror jag att det är ganska många i kommunen som inte känner till den. Däremot vet jag att en del turister stannar till och fikar, säger Rolf Olsson.

Kvarnen är nu en av nio byggnader som finns i hembygdsföreningens ägo.

Kvarnen uppfördes kring mitten av 1800-talet, men då i Klakebäck söder om Kristianopel. I början av 1900-talet flyttades den till Karsbo för att kring 1910 flyttas till den nuvarande platsen.

Projektet har kostat 145 000 kronor, men då har länsstyrelsen bidragit med 95 000 kronor och föreningens medlemmar har lagt ner många frivilliga timmar.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.