Nämnd vill ha markkabel

Det krävs en markkabel söder om Bergkvara för den nya elförbindelsen mellan Sverige och Litauen.
Torsås • Publicerad 15 mars 2010

Det slår kommunens bygg- och miljönämnd fast i ett samrådsyttrande till Svenska Kraftnät. Ärendet gäller en planerad 300 kilovolts likströmsförbindelse mellan Sverige och Klaipeda i Litauen.

Huvudalternativet är en fyra mil lång ledning från ett ställverk utanför Nybro till Sandvik söder om Kalmar. Därefter övergår ledningen till sjökabel som löper söderut genom Kalmarsund samt vidare österut mot Litauen.

Två alternativ är Kristianopel i Karlskrona kommun samt Gate udde eller Grisbäck söder om Bergkvara i Torsås kommun. Det är i händelse av detta val som bygg- och miljönämnden slår fast att det ska vara en markkabel och att det är otänkbart med en luftledning fram till ställverket i Gummebo/Mulatorp. Detta med tanke på bebyggelsen samt naturmiljön som är av riksintresse.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.