Annons

Någon försökte tända eld på skola

Under natten mellan söndagen och måndagen tros någon ha försökt tända eld på Torskolans mellanstadium. Det innebär en eskalering av flera månaders skadegörelse.
Torsås • Publicerad 12 mars 2019
Fönstret krossades när någon kastade in en flaska med brännbart innehåll.
Fönstret krossades när någon kastade in en flaska med brännbart innehåll.Foto: Sofia Hedman

När personalen kom till skolan vid sjutiden på måndagsmorgonen upptäcktes först en krossad ruta i ett klassrum. Inne i klassrummet hittades sedan en petflaska som hade brunnit.

– Det ska ha varit någon trögflytande vätska i flaskan. Vi har tagit hand om den för att undersöka om det är något brandfarligt i den, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Annons

Polisen utreder händelsen som försök till grov mordbrand. Flaskan tycks ha självslocknat och räddningstjänsten larmades aldrig.

– Det kunde ha blivit mycket värre, säger Robert Loeffel.

Försöket till mordbrand är en eskalering av den skadegörelse som pågått sedan före jul, menar skolans fastighetsskötare Thomas Simonsson.

– Det började med sönderslagna rutor på Söderåkra skola. Det har hållit på sedan före jul och fram till för ett par veckor sedan har ett tiotal fönster slagits sönder. På Torskolans mellanstadium har vi också haft några sönderslagna fönster.

– Tidigare har det varit stenar som kastats in. Men nu är det ju mycket allvarligare. Det skapar en osäkerhet hos lärare och elever: vad ska ha hänt när man kommer till skolan på måndagen. Det är illa nog att komma till skolan och ha fullt med glassplitter. Men nu – det hade kunnat gå riktigt illa, säger Thomas Simonsson.

Skolan har satt upp strålkastare på fasaderna och man har en längre tid diskuterat att sätta upp kameror.

– Problemet är ju att de som gör det här går på baksidan där de inte syns, även om det är strålkastare. Men vi har också diskuterat att sätta upp kameror.

Thomas Simonsson säger att det finns misstankar om vilka som är skyldiga till skadegörelsen.

– Vi har fått en del namn till oss. Men det är något som polisen måste utreda vidare. Men jag hoppas att allmänheten håller ögonen öppna.

Flera fönster på Torskolan har utsatts för skadegörelse.
Flera fönster på Torskolan har utsatts för skadegörelse.Foto: Sofia Hedman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons