Motoman Robotics satsar i Östeuropa

- Det är inget högtryck på den inhemska marknaden men exporten går bra.
Torsås • Publicerad 4 november 2003

Det säger vd Berndt Sigfridsson på Motoman Robotics Europe AB i Torsås med totalt 540 anställda.

Robotteknik för svetsning är den helt dominerande tillverkningen på företaget som såg dagens ljus i Torsås i början av 1970-talet. Årets omsättning beräknas till 1,3 miljarder kronor, varav 150 miljoner utgör den svenska försäljningen på marknaden.

- Vi kan väl säga att det går hyggligt, men det finns konkurrenter i Europa såsom ABB och vi får jobba hårt för varje affär. När det gäller robotteknik för svetsning är vi marknadsledande i Europa och att vi nått den framskjutna positionen är vi mycket glada över, säger Berndt Sigfridsson.

Tyskland är störst på exportsidan dit Torsåsföretaget levererar ett stort antal robotar med kringutrustning och robotskåp.

170 i Torsås

Vid huvudenheten i Torsås arbetar 170 personer. Därtill kommer tillverkningen vid Mecatron Robotic Systems AB i Kalmar där 30 medarbetare är verksamma.

- I Kalmar tillverkar vi endast maskinbetjäningslinjer och för den svenska marknaden.

Utanför München i Tyskland finns den andra stora tillverkningsenheten med 180 anställda. Till den enheten finns även en tillverkningsavdelning i Slovenien. Här är ytterligare 50 personer i arbete med olika robotprojekt.

Växande marknad i öst

- Vi bedriver även lite tillverkning vid vår finska enhet i Åbo där totalt 35 personer är verksamma. I övrigt har vi service- och försäljningsavdelningar i en rad länder runt om i västra Europa. Här är vi i princip färdigutvecklade, säger Berndt Sigfridsson och fortsätter:

- Det vi just nu sätter fokus på är att forma oss rejält i östra delarna av Europa när det gäller försäljning, distributörer och partner. Så här lär det väl hända en del framöver.

Länder där Motoman Robotics Europe AB kan komma att lokalisera försäljnings- och serviceverksamhet är bland annat Polen, Tjeckien och Ungern. I detta område med kringliggande länder finns en fortsatt växande marknad inom verkstadsindustrin.

På senare tid har företaget rekryterat ett antal medarbetare till huvudenheten i Torsås, bland annat konstruktörer och annan teknisk personal. Ytterligare en säljare kan komma att knytas till verkstäderna med placering i Torsås eller Kalmar.

- I Torsås är vi 170 medarbetare och det är väl ungefär den kostym vi behöver för närvarande, säger vd Berndt Sigfridsson.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.