Motoman får tillbaka produktion

Michael Tranberg blir ny chef för Yaskawa Motoman i Sverige.
Torsås • Publicerad 4 oktober 2011
? Utvecklingen ser bra ut, framför allt för våra kunder inom fordonsindustrin, säger Michael Tranberg, CCO på Yaskawa Motoman.
? Utvecklingen ser bra ut, framför allt för våra kunder inom fordonsindustrin, säger Michael Tranberg, CCO på Yaskawa Motoman.Foto: Mattias Sävenstrand

Och nu flyttas produktion tillbaka till anläggningen i Torsås.

Jan Lindmark, före detta vd för Yaskawa Motoman i Sverige, har tagit ett steg tillbaka till förmån för Michael Tranberg. Michael Tranberg har tidigare varit teknisk chef på företaget.

– Det var inte så märkligt att Jan Lindmark slutade, man gjorde en överenskommelse om pensionering, säger Michael Tranberg.

Som nytillträdd chief operating officer, (ungefär vd), har han gjort sin första månad som ansvarig för verksamheten. Nu får han nöjet att kunna ge besked om att arbetstillfällen i Torsås säkrats.

– Vi har fått tillbaka delar som flyttades härifrån 2009, säger Michael Tranberg.

Det handlar om att distributionsverksamheten, som flyttats till Tyskland och tillverkningen av styrsystemen, som flyttats till Japan.

– Vi har jobbat väldigt hårt och visat att vi är duktiga, vilket har uppmärksammats på huvudkontoret. När vi fick frågan sa vi ja och från och med nu monterar vi i Torsås.

Yaskawa Motoman är en av världens största producenter av industrirobotar och påverkades mycket av finanskrisen 2008 och fordonskrisen.

I november 2008 varslades 70 personer, i början av 2010 varslades ett 30-tal. Anläggningen i Torsås har i dag 130 anställda och några nya arbetstillfällen i Torsås blir det i nuläget inte.

Men Michael Tranberg poängterar att tillbakaflytten säkrar arbetstillfällen.

– Förtroendet som huvudkontoret gett Torsås är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb.

Det stora förtroendet för Torsås har också lett till att viss forskning och utveckling har hamnat i anläggningen.

– Det är en av de anledningarna till att vi ser ljust på framtiden just nu.

Produktionsenheten i Torsås har 130 anställda och tillsammans med dotterbolagen i Norden och Ryssland är man totalt 178 anställda.

Företaget har sina rötter i AB Torsmaskiner. Under 1970-talet startades dotterbolaget Torsteknik AB med tillverkning av specialmaskiner för bågsvetsning. Några år senare etablerade man ett samarbete med den japanska elektronik- och robottillverkaren Yaskawa Electric Corporation och bytte namn till Motoman Robotics. Sedan slutet av 1990-talet ägs företaget av Yaskawa och heter numera Yaskawa Nordic.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.